Guvernul SUA ar putea impune noi măsuri COVID-19 pentru călătorii care vin în Statele Unite din China din cauza îngrijorărilor legate de „lipsa datelor transparente” venite de la Beijing, au declarat oficiali americani.
Decizia vine după ce Japonia, India și Malaezia au anunțat întărirea regulilor pentru călătorii din China în ultimele 24 de ore, invocând o creștere a infecțiilor în această țară.
Japonia a spus că va fi nevoie de prezentarea unui test COVID-19 negativ la intrarea în țară pentru călătorii care vin din China. Malaezia a pus în aplicare măsuri suplimentare de urmărire și supraveghere.
„Există îngrijorări tot mai mari în comunitatea internațională cu privire la creșterea cazurilor COVID-19 în China și lipsa datelor transparente, inclusiv a datelor despre secvența genomică virală”, au spus oficialii, citați de Reuters.
Unele spitale și case de pompe funebre din China au fost copleșite, deoarece virusul se răspândește în mare parte necontrolat în țara care are o populație de 1,4 miliarde de oameni.
Statisticile oficiale, însă, au arătat un singur deces de COVID în ultimele șapte zile, alimentând îndoielile experților în sănătate și rezidenților cu privire la datele oficiale transmise se guvern.
China a anunțat luni că va înceta să mai solicite călătorilor care sosesc în țară să intre în carantină începând cu 8 ianuarie, într-un pas major către reducerea restricțiilor la granițele sale, care au fost în mare parte închise din 2020.
Vă recomandăm să citiți și: Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, avertisment referitor la SARS-CoV-3: „Un coșmar care ar putea deveni realitate în România”
În China a fost descoperită o nouă „variantă” SARS-CoV-2, denumită BF.7, care a devenit majoritară în Beijing, de la începutul lui decembrie 2022. De fapt, este vorba de o subvariantă a variantei BA.5 – celebra variantă Omicron.
BF.7 ar fi mult mai contagioasă decât Omicron, potrivit unor experţi. Nivelul de reproducere (RI) al acestei subvariante ar fi cuprins între 10 şi 18,6, pe când media Omicron este de 5,08.
Astfel, o persoană infectată cu subvarianta BF.7 ar putea transmite noul coronavirus la cel puţin alte zece persoane.
Totuși, potrivit altor specialiști, nu este sigur că BF.7 este mai periculoasă decât Omicron. Aceștia subliniază că în urma unei infectări cu BF.7 apar aceleaşi simptome ca la o infectare cu Omicron, adică febră, tuse, dureri în gât, oboseală și curgerea nasului.
În schimb, BF.7 ar avea o perioadă de incubaţie, adică timpul de la infecţie la apariţia primelor simptome, mai mică decât Omicron şi ar fi în măsură să evite mai bine apărarea imunitară a organismului.
Subvarianta BF.7 este prezentă şi în Europa, în Franţa în proporţie de 0,99%, iar în Germania de 12,.5%. În Statele Unite, ea prezintă o proporţie de 1,5%.